Tässä olisi Katrille Sitruunamarenkiin nimikkopiiras, kokeilu jonka kanssa kävi vähän niin ja näin...
1894403.jpg

Resepti löytyi Annie Bellin kirjasta Upeat kakut.
Laitan reseptin tähän sellaisena kuin se kirjassa on, joku muu varmaan tällä onnistuu paremmin :)

225 g Digestive-keksejä
110 g suolatonta voita sulatettuna
4 sitruunan raastettu kuori ja mehu
1 tlk (400g) kondensoitua maitoa
4 munaa keltuaiset eroteltuina, huoneenlämpöisinä
110g kidesokeria (Siro)

Irtoreunavuoka 9*20cm

Murskaa keksit monitoimikoneessa ja kaaada murut kulhoon. Lisää voisula ja sekoita, niin että se imeytyy hyvin muruihin. Painele seos sormin vuoan pohjalle ja reunoille. Anna jähmettyä jääkaapissa täytteen valmistuksen ajan. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Raasta pestyistä sitruunoista keltainen kuoren osa. Ennen kuin puristat sitruunoista mehut, rullaa niitä käsin pöydällä niin, että niistä irtoaa mahdollisimman paljon mehua. Vatkaa kuoriraaste ja mehu kondensoituun maitoon kulhossa, kunnes seoksesta tulee samettimaista ja tasaista. Lisää keltuaiset yksi kerrallaan välillä vatkaten. Kaada seos vuokaan.

Vatkaa valkuaiset sähkövatkaimella kovaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon sokeria ruokalusikallinen kerrallaan, vatkaten hetken aikaa jokaisen lisäyksen jälkeen, kuunes vaahto on kiiltävää ja kestävää. Levitä marenkiseos reunoja myöten sitruunatäytteen päälle vuokaan.

Paista piirasta uunin alatasossa ritilällä 25-30 minuuttia eli kunnes marengin huiput ovat vaaleanruskeita ja täyte kiinteää. Ota jäähtymään. Varmista piiraan reunojen irtoaminen vuoan reunoista veitsellä.

Piiras maistuu parhaalta valmistuspäivänä. Jos säilytät sitä jääkaapissa, ota huoneenlämpöön vähän ennen tarjoamista.

 

No, mikä sitten meni mönkään ?!?
Koko piiraantekoidea tuli siitä, kun uteliaisuus iski ja halusin nähdä, että miltä se kondensoitu maito näyttää purkissa ilman kolmen tunnin keittämistä (
Banoffee-torttu). Sitten piti alkaa etsiä jotain ohjetta, mihin tuon avatun purkin sitten käyttää...

 Kotona oli tuo edellä mainittu kirja ja siitä löytyi sitten tuo ohjeistus. Minua vähän epäilyttää tuo sitruunoiden määrä tuossa ohjeessa, oli tosi kirpakkaakin, mutta tuo kuvaus "Vatkaa kuoriraaste ja mehu kondensoituun maitoon kulhossa, kunnes seoksesta tulee samettimaista ja tasaista"ei kyllä toiminut. Minulla ainakin tuota sitruunamehua oli niin paljon, että seos oli ihan vetistä litkua. No holautin sen tuonne vuokaan ja sitten ihmettelin, että mihin se valkuaisvaahto mahtuu?!? No keikkuihan se sitten siinä päällä jotenkuten. Piiras oli uunissa tuon 30 minuuttia ja marenki oli silloin sen näköistä, että nyt kiireen vilkkaa uunista ulos. Aikani jäähdyttelin ( hätäinen olen) ja aukaisin reunan, jolloin sisällys alkoi valua reunojen alta pitkin pöytää... Äkkiä reunat kiinni ja takasin uuniin. Oli sitten vielä 20 minuuttia 150 asteessa, jonka jälkeen pysyi kasassa, mutta keskellä sitruunatäyte oli vieläkin hieman valuvaa.

Muuten piiras oli ihan mukiinmenevän makuista.

Onkos joku muu tehnyt tuolla ohjeella paremmalla onnella ?