568822.jpg

568824.jpg

Kummipojan synttäreille tein tämän perinnekakun.

Ohje  kopioitu suoraan täältä

Tämä pitsikakun ohje on peräisin Koskenkorvan maa- ja kotitalousnaisten Korvan parhaat -kirjasta vuodelta 1995.
 
Vanhanajan pitsikakku Kurikasta
 
Pohja:
6            kananmunaa
2 dl         sokeria
1,5 dl      perunajauhoja
1 dl         vehnäjauhoja
1,5 tl       leivinjauhetta
 
Kostutus:
2 dl        maitoa   
1 tl         vaniljasokeria
 
Täyte:
1            sitruuna
2            munaa
1,25 dl    sokeria
75 g        voita
 
Keitä täytteeksi kiisseli: Raasta sitruunan kuori ja purista mehu, laita kaikki kiisselin aineet kattilaan. Vatkaa hyvin sekaisin ja kuumeena koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli sakenee ja pulpahtaa. Älä keitä. Anna kiisselin jäähtyä.
 
Kuorrutus:
4 dl        kuohukermaa
1 tl         vaniljasokeria
2 rkl       sokeria
 
Koristekansi (pitsi):
0,5 dl      voisulaa
0,5 dl      mantelirouhetta
1 rkl        maitoa
1 rkl        siirappia
3 rkl        vehnäjauhoja
0,5 dl      sokeria
0,5 tl       vaniljasokeria
0,5 tl       leivinjauhetta
 
Vatkaa pohjan munat ja sokeri vaahdoksi, lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet. Paista tasapohjaisessa kakkuvuoassa 175 C noin 35 minuuttia. Valmista täytteeksi sitruunakiisseli. Kts. ohje ylhäältä. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan, kostuta vaniljasokeri-maidolla. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta se sokereilla. Ota puolet kermavaahdosta ja sekoita jäähtyneen kiisselin joukkoon. Täytä kakku seoksella. Levitä loppu kermavaahto kakun pinnalle ja reunoille. Laita kakku jääkaappiin odottamaan.
 
Sekoita koristekannen aineet keskenään ja levitä seos leivinpaperin päälle pyöreäksi, kakkuvuoan kokoiseksi levyksi. Paista kantta 200 C n. 8-10 min., kunnes se saa kauniin värin. Kun levy on vielä lämmin, leikkaa kakkuvuokaa apuna käyttäen ympyrä. Irrota liiat reunat erilleen. Nosta pyöreä levy täysin jäähtyneenä kakun päälle, paina hiukan, jolloin kerma pursuaa "pitsin" raoista. Ylimääräiset pitsinpalat voi laittaa kakun reunoille

 

Edit;

Noissa kommenteissa kysyttiin, että millä tyllalla olen pursottanut. Wilton 1M -lukee kupeessa. Mulla on niitä näköjään kaksin kappalein ja kun tarkempaa aloin niitä tutkia, huomasin, että nehän ovat hieman erilaisia:

569816.jpg

569818.jpg

Hmm, omituista. Enivei, pursotin tuolla oikean puoleisella, jossa sakarat hieman enemmän auki.

Tyllat olen tilannut tästä . Ei kyllä kuvassa näytä ollenkaan samalta vehkeeltä. Siksi niitä mulla varmaan kaksin kappalein onkin, kun olen luullut ettei tuota vielä kaapissa olekaan... Aika vastaavaa jälkeä tekee mun mielestä Bruno-kertakäyttöisissä pursotuspusseissa mukana tuleva punainen muovitylla. Ihan käypää jälkeä tulee silläkin.